tiistai 24. syyskuuta 2013

Tat tvam asi

En olisi uskonut, mutta niinpä vain, yhä vielä löytyy ihmisiä, jotka pitävät sotaa ihmisluontoon kuuluvana asiana. Ja että rauhanpuolustajaa nimitetään hurskastelijaksi.
Kolmasti kuolemaantuomittu opetusneuvos Yrjö Kallinen sanoo kirjassaan Hälinää ja hiljaisuutta vuonna 1957: ”Ensi kerran tunnetun maailmanhistorian aikana on ihmissuvun totaalinen tuho jo varastoituna..”  Ja silti yhä tänä päivänä uusia aseita kehitetään lisää ja lisää.
Kun kaikkialla maailmassa ihmiset pidättävät hengitystään, syttyykö Syyrian konfliktista kolmas maailmansota, on varmaankin syytä miettiä sotien syitä. Yrjö Kallisen mukaan syynä ovat ihmisten ajatustottumukset, pelko ja syvä uni.
Turhaan ei maailma pullistele sotapelejä, kirjallisuutta ja elokuvia, joilla ihmiset totutetaan sotaan. Sodasta on tehty vapaa-ajan viihdettä ja jokapäiväistä tajunnantäytettä, jolla ihmiset pidetään syvässä unessa.
Kukaan ei halua sotaa, mutta on paljon muita asioita, joita ihmiset haluavat ja jotka johtavat sotaan. ”Ja kun sota ei ole vain ’rajattoman väkivallan harjoittamista’, vaan myös jo valmistelun asteella rajattoman valheen, salailun ja petoksen luvallista käyttämistä, niin kuinka voitaisiinkaan odottaa muuta kuin sitä, että myös ihmisessä orastava inho sotaa kohtaan valjastetaan sodan vankkureita vetämään?”, sanoo Kallinen ja edelleen: ”Meidän pöhöttynyt itsetehostustarpeemme ei voi saada täyttä tyydytystä tavallisessa yksilöiden välisessä elämässä. Jos rupeaisin ylen määrin ylistämään itseäni, avujani, voimaani, nykyistä ja tulevaa suuruuttani, niin lähimmäiseni piankin ’nääsäisivät’ minut, käyttääkseni Kiven sanontaa. --- Mutta tyydyttämätön itsetehostusviettimme keksii alitajuisesti oivallisen kiertotien. Me muodostamme ryhmiä,  ’minät’ kollektivisoituvat ’meiksi’, ja niin syntyy erikokoisia ryhmäkuntia – puolueita, kirkkokuntia, kieliryhmiä sekä ylinnä muiden kansallisuuksia ja valtioita. Kaikki tuo vielä kävisi laatuun jotenkuten, mutta kun teemme nuo me-ryhmät hillittömän itsetehostusvietin ja vallanhalun tyydytysvälineiksi, silloin olemme tuhon tiellä.”
”Niin kauan kuin tämä hännätön apina, joka nimittää itseään ihmiseksi, haluaa käydä sotia, jokainen hyökkäävä sotilas on saatettava asemaan, jossa hän tietää suuremman vaaran uhkaavan takaa kuin edestä”, sanoi Trotski. Äskettäin tuomittu Bradley Manning on tästä elävänä esimerkkinä.
Juuri nyt ihmisten enemmistö ei halua hyökkäystä Syyriaan.  Tähän pitää asettaa toivo.
Lopulta kuitenkin kaikki on kiinni siitä, mitä kukin meistä ajattelee ja tahtoo. Ihminen ei voi loputtomiin seistä itsensä varjossa ja valittaa maailman pimeyttä.
 
 
Sinä se olet.
 
(Lähde: Yrjö Kallinen, Hälinää ja hiljaisuutta, Kolmas painos, Tammi, Helsinki, 1972)

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti