sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

Ay-liike Uudenkaupungin autotehtaan suojelijana

    Kyösti Arvola: Tutkija
  • Kyösti Arvola: Tutkija
  • Kyösti Arvola: Perkele
    Kyösti Arvola: Perkele
     
Lähetin Teollisuusliiton puheenjohtajalle Riku Aallolle 13.6.2018 kirjeen:

Hei!

Toivoisin teiltä selvitystä, mikä on Uudenkaupunkin autotehtaan työntekijöiden todellinen tilanne, kun kansanedustaja Jari Myllykoskikin (vas) sanoo, ettei sinne kannata autoalalle koulutetun nuoren mennä töihin.

Tässä aiheesta kirjoitramani blogi Uuteen Suomeen ja Bloggeriin.

http://kaijaolinarvola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256730-suomalainen-hikipaja-uudessakaupungissa

Terveisin
Kaija Olin-Arvola
Åminnefors

Tänä aamuna sain vastauksen teknologiasektorin johtajalta Jyrki Virtaselta:

Hei

Sain Riku Aallolle lähettämäsi viestin ja lupasin vastata sinulle, koska kyseinen työpaikka kuuluu johtamani sektorin alle.

Meidän näkemyksemme mukaan Uudenkaupungin autotehdas ei riko toiminnallaan Suomalaista työlainsäädäntöä vaan täyttää niin työlainsäädäntöön liittyvien lakien kuin työehtosopimuksenkin mukaiset määräykset. Kuten esimerkiksi työaikoihin, työturvallisuuteen ja palkkoihin liittyvät työehdot. Väittämäsi siitä, ettei siellä kukaan huolehdi työturvallisuudesta on täysin perätön, tehtaalla on toimiva työsuojeluorganisaatio, mikä parhaansa mukaan pyrkii pitämään huolen siitä, että työturvallisuuteen liittyvät asiat ovat asianmukaisessa kunnossa. En allekirjoita sitä, että työolot olisivat sen kaltaiset, että työntekijöitä joutuu sen vuoksi mielisairaalaan. Myös luottamusmiesverkosto on kattava ja siellä on olemassa useita luottamusmiehiä.

Autotehtaan työoloihin liittyviä erimielisyysasioita ei meillä ole käsittelyssä juurikaan ollut.
Täytyy muistaa, että kyseessä on maamme suurin yksityinen työpaikka. Lyhyen ajan sisällä siellä on tuplattu henkilöstön määrä ja on aivan selvää, että epäselviä tilanteita syntyy kun vuorotöihin hakeutuu henkilöitä, jotka eivät aiemmin ole tehneet vuorotyötä tai työskennelleet kokoonpanotehtävissä.

Asuntokysymys on varmasti haasteellinen, mutta käsittääkseni Uudessakaupungissa on lisätty uusien asuntojen rakentamista mm. autotehtaan tilanteen johdosta.

Teknologiasektorin työpaikoilla on lain antamissa puitteissa usein sovittu, ettei lain mukaista palkatonta ruokatuntia pidetä vaan ruokailu tapahtuu työn lomassa noin 20 minuutin pituisella ruokatauolla ja tämä aika on palkallista aikaa. Lakihan antaa oikeuden ruokatuntiin, mutta se on silloin palkatonta ja tästä syystä useilla työpaikoilla on työntekijöiden aloitteesta tehty sopimus tuntia lyhyemmästä palkallisesta ruokatauosta.

Osa Teollisuusliiton asiantuntijoista on ollut  säännöllisesti yhteydessä autotehtaan luottamusmiehiin ja heiltä on myös edustus liittomme hallinnossa, tilannekuvamme sieltä perustuu hyvin pitkälle tähän sekä puhelinpäivystykseemme tuleviin yhteydenottoihin. Tämän perusteella arviomme on, että työehdot ja työolot ovat siellä asianmukaisella tasolla. Kuten aiemmin totesin niin ongelmia syntyy enemmänkin siitä, että sinne on hakeutunut töihin henkilöitä, jotka evät ole aiemmin tottuneet työskentelemään tehtaassa tai vuorotöissä.

Varmasti aika ajoin tapahtuu sitä, että puhelinpäivystäjämme eivät huomaa kertoa nimeään vastatessaan puhelimeen, mutta aivan varmasti kertovat nimensä sitä kysyttäessä. Totean myös, että jokaisen Teollisuusliiton asiantuntijan yhteystiedot löytyvät kotisivuiltamme.

Kansanedustaja Myllykosken viittaukseen siitä onko pojanpoikasi paikka autotehtaalla. Olen osittain samaa mieltä Myllykosken kanssa. Mikäli pojanpoikasi haluisi mennä ammattiaan vastaavaan työhön niin hänen olisi parempi hakeutua töihin paikkaan, mikä korjaa ja huoltaa ajoneuvoja. Autotehtaalla tapahtuva työ on pääasiassa autojen kokoonpanolinjalla tapahtuvaa kokoonpanotyötä, mikä ei pääsääntöisesti vaadi autonasentajan koulutusta. Ja näin ollen koulutus on tavallaan turha niihin töihin, mutta huolto ja korjaustoimintaa tekevässä liikkeessä koulutus vaaditaan ja siitä on siellä myöskin hyötyä.

Lopuksi totean, että nopeasti tapahtuvan kasvun myötä meillä on olemassa enemmänkin positiivinen kuin negatiivinen ongelma. Meillä on täällä työpaikka, mikä pystyy kilpailemaan osaamisellaan globaalisti ja samalla tarjoamaan töitä suurelle määrälle työntekijöitä. Sitä mukaan kun ongelmia syntyy niin niitä pitää pystyä yhteistyössä poistamaan, jotta mahdollisimman moni kokisi työnsä mielekkääksi. On kuitenkin aivan selvää, että tehdastyö ja vuorotyö ei sovellu kaikille ja silloin on varmasti kunkin kohdallaan tehtävä päätös minkä tyyppistä työtä on valmis tekemään.

Terveisin
Jyrki Virtanen
Teknologiasektorin johtaja

Vastaus oli mielestäni niin työntekijävastainen ja uhria syyttävä, että katson tarpeelliseksi vastata vielä tähän.

Hei!
Eipä tuo juttusi vastaa lainkaan sitä, mitä asiasta on kirjoitettu ja mitä olen kuullut itse asianosaisilta työntekijöltä.

Kovin on outoa, että te asetutte puolustamaan työnantajaa. Melkoisiin myönnytyksiin on ammattiliitto mennyt, jos työaikaan ei kuulu ruoktunti ja vessassa käynti.

Ennen, joskus jo 1800-luvulla, oli tapana sanoa, että ruoka- ja paskarauha vaivaisellakin.

Miten te kuvittelette työntekijöiden suoriutuvan tehtävistään tällaisessa orjuutuksessa.
Miten kuvittelet sen vaikuttavan työhyvinvointiin, työvoiman uusintamiseen ja työn tuottavuuteen. Taitavat olla miinusmerkkisiä kaikki
.
Luulenpa vain, että ammattiliitoissa on tahti aivan toinen. Teillä on pitkät lomat ja lounaat, kaikki mahdolliset työsuhde-edut ja aina sen verran pitämättömiä vapaapäiviä, että lomaa voidaan ottaa koska tahansa ja matkustella ympäri maailmaa jonninjoutavissa seminaareissa ja jalkapallo-otteluissa tai ihan muuten vain konsultoida vaikka missä kehitysmaassa, miten ay-liike hajotetaan ja siitä tehdään joutava kulissipaino.

Ay-toimitsijoiden palkkoja nostetaan tuhansia euroja kerralla, kun inflaatio huomioon ottaen työläisen palkankorotus on miinusmerkkinen.

Satun tuntemaan myös muutamia ay-toimitsijoita. Työolot ovat leppoisat, kellokalleja ei tarvita ja oman autonkin voi katsastaa työajalla.

Asuntojen saatavuus Uudenkaupungin alueella ei ole ongelma. Tyhjiä asuntoja on. Kysymys on siitä, että hikipajatyön palkoilla ei ihmisillä ole varaa asua kunnon asunnossa.

Ja tässä jälleen ovat ns. asuntokeinottelijat uudella apajalla ja nk. asuntosijoittajat nähneet tilaisuuden rahastaa ala-arvoisilla konteilla. Katetta syntyy pienellä panostuksella. Joko ay-liike on mukana tässä asuntobisneksessä? Siltähän tämä käy.

Ennen sanottiin myös, että työntekijä on aina palkkansa ansainnut.


Kenen kirjoilla työntekijät ovat?

Et myöskään vastaa siihen, että kaikki eivät ole suinkaan tehtaalla töissä, vaan palkattuna jonkin varamiespalvelun tai paskaisen välikäden kautta, joka myös riistää oman siivunsa työläisten luomasta lisäarvosta ja selkänahasta.

Voisitko vastata rehellisesti: Menisitkö itse noilla työehdoilla ja -palkoilla nelivuorotyöhön tuollaiseen hikipajaan.

Vähintään kohtuullista olisi, ettei työvaatteita tarvitsisi sentään omalla ajalla jonottaa.
Työntekijöiden mielenterveysongelmat ovat kaikkien tiedossa. Eikä kysymys ole siitä, ettei homma kaikille sovi. Tällainen työkulttuuri sopii ainoastaan ahneille, joiden ainoa päämäärä on voittojen maksimointi riiston ja toisten ihmisten äärimmäisen hyväksikäytön avulla.

Tämä on tosiasia, jonka luulisi menevän tyhmimmän ja korruptoituneimmankin ay-apparatsikin kaaliin.


Älkää syyttäkö uhria

Jos kaikki on kunnossa, niin miksei autoalalle kouluttautunut nuori mies voisi mennä töihin myös autotehtaalle, kun pulaa koulutusta vastaavasta työstä ja töistä yleensä poliitikkojen töppäilyjen takia on muutoinkin riittävästi.

Näin siitäkin huolimatta, että työttömyyslukuja vielä kaunistellaan.

Eipä ole ihme, että näin on, kun kansanedustajat ovat vastuuttoman ja jopa pakoilevan Jari Myllykosken tasoa. Mikään vahinko ja unohduskaan ei ole se, että nimet "unohdetaan" mainita. Sillä pyritään vain säilyttämään anonymiteetti, koska omiin nimiin toimimisesta saatetaan joutua vastuuseen.

Pelkkää spektaakkelia on tämän maan politiikka.

Leipääkään ei enää anneta, vaan tarjoillaan pelkkää sirkushuvia pääosissa poliittiset pellet sekä pelkästään omaa etua tavoittelevat kansan kurjistaja ay-pomoja ja -toimitsijoita unohtamatta.
Leipäjonotkin kertovat tästä. Niitä jopa hävetään niin, että ne on pistettävä piiloon, ettei maan brändi kärsi. Ei ole tärkeää miten asiat ovat, vaan miltä ne näyttävät. EU:n lukuisista huomautuksista huolimatta Suomi ei noudata EU:n vähimmäistulo-ohjetta.

Sekin kuuluu spektaakkeliin, jonka nimi on maailman onnellisin maa, jossa keskimäärin kaksi ja puoli ihmistä tappaa itsensä joka päivä.

Teidän siellä ay-linnoissanne ja palatseissanne on turha pistää syy äärimmäisestä riistosta ja talouden vaikeuksista työntekijöille, jotka kaiken arvon luovat.
Rikollista ja turhaa on syyttää uhria.

Se on kaikkein halpamaisinta, mitä varsinaisen tehtävänsä unohtanut ammattiyhdistysliike osana suomalaista puoluediktatuuria voi tehdä.

Kija Olin-Arvola
Toimittaja, blogisti ja
kansalaisaktivisti

Åminnefors
18.6.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti