tiistai 21. tammikuuta 2014

Tapporahaa!

Kuva: Kaija Olin-Arvola: Hyytävää

Vanhuksia pidetään kellarissa, makuutetaan paskoissa, ei tuoda syömään, kun haisee kakalle ja mattojakin ulkoilutetaan vanhuksia enemmän. Tässä A-studion viesti tällä viikolla. Eilen FST:ssä kerrottiin Raaseporin muistisairaiden siirtelystä huutolaiskauppojen seurauksena, vaikka uudet ja oudot olot saattavat koitua potilaalle kuolemaksi.
Ja kaiken takana on kilpailu. On pakko kilpailuttaa, koska laki sanoo niin. Ja lakeja taas ei tietenkään voi muuttaa, vaikka ne olisivat täysiä susia, koska tämä on valtaapitävien tahto.
Raaseporin perusturvajohtaja Arne Nummenmaa kertoi, että kilpailussa hinta ratkaisee 85 prosenttisesti voittajan, laadulla on merkitystä vain 15 prosentin verran, koska ei ole laadullisia kriteereitä ehditty kehittää. Ei luulisi kovin vaikeaa olevan. Tässä muutama kriteeri: hoitohenkilökunnan mitoitus, asiakkaan käyttämä tila ja saamat palvelut: ulkoiluttaminen, ruokailu, nukkuminen, lääkitys ja harrastustoiminta sekä kulttuuri. Varsin konkreettisesti mitattavia laatukriteereitä nämä.
Parhaillaan kehitys näyttää kulkevan siihen suuntaan, että toimijoiksi jäävät vain suuret ja ehkä keskisuuret palveluntuottajat. Jokainen maalaisjärjellä varustettu ihminen tajuaa, että suuret ylikansalliset yhtiöt, jotka piilottavat tulonsa veroparatiiseihin, kykenevät käymään armotonta pudotuspeliä juuri hinnoilla. Ja kun kilpailijat on hävitetty, voi monopoli nostaa hintoja miten tahansa laadusta täysin piittaamatta.
Kuntien ei tarvitse maksimoida voittoja pörssiyhtiöille. Siinä on niiden kilpailuetu: Sen lisäksi, että kuntien oma sosiaalitoimi kykenee pitkäjännitteiseen suunnitteluun ja valvontaan. Veronmaksajien rahojen käytöstä on koko ajan kysymys.
Raaseporissa Karjaan terveyskeskuksessa on jo kokeiltu palvelun järjestämistä Folkhälsanin ja Mehiläisen tuottamana. Tänä vuonna siirryttiin takaisin kunnan omaan palveluun.
Tietysti, jos ainoa kriteeri on raha, niin vanhustenhuoltokin saataisiin varmasti parhaiten tuottavaksi maksamalla tapporaha jokaisesta vanhuksesta. Sama pätee koko sosiaalitoimeen.
Mutta ei kai raha voi olla kaiken mitta. Eikö se ole ihminen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti