lauantai 29. marraskuuta 2014

Kuka on Venäjä? Onko hän kotona?


Parhaillaan ajan henki Suomessa on sellainen, että Venäjään pitää suhtautua vähintään tietyllä varauksella.

Toinen äärilaita edustaa vihamielistä suhtautumista Venäjään. Toista äärilaitaa ei juuri ole. Avointa ystävyyttä kehtaa harva tunnustaa.

Mutta voidaanko ylipäätään jokin maa henkilöidä. Personifikaatio toimii aina vain yleistyksenä ja yleensä propagandan välineenä.

Venäjä sitä ja Venäjä tätä, ei todellisuudessa tarkoita yhtään mitään. Sama pätee tietysti kaikkiin muihinkin instituutioihin.

Vieraaseen maahan liimatut ominaisuudet palvelevat aina vain liimaajan omia päämääriä ja pyrkimyksiä.

Myös ignorointi on kannanotto. Ollaan kuin ei Venäjää olisikaan. Ja pahinta tietysti olisi Venäjän hyväksyminen sellaisena kuin se on tietämättä välttämättä lainkaan, millainen Venäjä on.

Jokainen järjissään oleva ihminen tajuaa kuitenkin, että Venäjä on fiktio siinä kuin mikä tahansa muukin maa.

Venäjä on suuri kertomus, vähän suurempi vielä kuin esimerkiksi Suomi tai Liettua.

Jokaisen maan ihmiset ovat todellisia omine hyveineen ja heikkouksineen, omine intresseineen, toiveineen ja pelkoineen. Pahan akseli lävistää meistä jokaisen.

Nämä inhimilliset ominaisuudet yhdistävät ihmiset valtioiden rajoista riippumatta. Ei kannata uskotella itselleen eikä muille, että Venäjä on vihollinen tai henkiystävä.


Venäjän työtätekevien ihmisten edut ovat yhteneväiset kaikkien maailman työtätekevien etujen kanssa.  Tästä oivalluksesta syntyi aikoinaan työväenliikkeen tunnus: ”Kaikkien maiden proletaarit liittykää yhteen.”



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti