sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Ei raha arvo tyhjästä tule

Kuva: Kaija Olin-Arvola
Laput luukuilla

Pörsseissä ja muissa isojen poikien peleissä voidaan luoda rahaa vaikka tyhjästä, joko bitteinä tai velkakirjoina tai vaikka paperinpaloina, mutta viime kädessä raha palaa aina reaalitalouteen.

Rahapelit voivat olla viihdyttäviä ja luoda illuusion suuristakin omaisuuksista, mutta tosipaikan tullen pelkät nollaat tuskin kelpaavat, vaikka niiden edessä olisi millaisia numeroita tahansa.

Raha on aina tiivistettyä hikeä. Raha on arvon kantaja ja vaihdon väline.

Todelliset arvot luodaan työssä. Kapitalismissa työn tulokset riistetään työtätekeviltä ja niiden mukana lähtee myös luotu lisäarvo, jonka kapitalisti kirjaa itselleen voittoina, vuokrina ja korkoina.

Tästä johtuu sekin, että nyt elinkeinoelämä ja työnantajia palveleva hallitus vaatii lisää työaikaa, mieluiten tietysti 24/7. Silloin riiston aste olisi varmasti sataprosenttinen.

Koko toissapäivän ainakin Ylen uutiset välittivät propagandaa elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren suulla, joka kerjäsi nyt kansalaisilta myötätuntoa kipeisiin leikkauksiin. Tosin ne kipeät leikkaukset koskisivat vain niitä, joilla ei pääomia ole.

Tällä kurilla työllä luodut verorahatkin pantaisiin pääoman pohjattomaan pussiin.

Vapaavuoren mukaan nyt ei saisi kukaan vaatia mitään, vaan kaikkien pitäisi vain antaa. Jotta jotain saataisiin kasaan, pitäisi kerjuu kohdistaa pääoman omistajiin. Siellä on, mistä ottaa, sillä viimeisen tiedon mukaan tulonjakokehitys saavuttaa ensi vuonna sellaisen tason, että 1% omistaa maailmasta yhtä paljon kuin loput yhteensä.

Avainsana tässä puhalluksessa on velkaannuttaminen. Esimerkkejä lähihistoriasta riittää. Ensin kerättiin it-kuplassa tyhjiksi tuulipukukansan taskut. Sitten luotiin asuntokupla, jonka puhkeaminen alkoi USA:ssa 2008. Samalla metodilla putsataan nyt yhteiskunnat.

Olisikohan kohta jo korkea aika ihmisten herätä ja tehdä loppu tästä ryöstämisestä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti