sunnuntai 20. elokuuta 2017

Isänmaallisuus toteutuu käytännössäViimeiset vuodet ja vallankin Suomi 100 vuotta ovat nostaneet isänmaallisuuden uuteen loistoon. Leijonat pullistelevat ja liput liehuvat. Kaipaus on suurta, vaikka isänmaa on jo aikaa sitten luovutettu suurelle rahalle ja Brysselille.

Minun isälläni, Hannes Olinilla, oli tapana sanoa, että hänellä on isänmaata vain sen verran kuin mitä on multaa kynsien alla. Silti hän osallistui maanpuolustukseen täysin palvelleena. Vielä kuollessaan 51-vuotiaana vuonna 1963 hänen lohtupalansa ja rintamiestalonsa omisti edelleen osittain pankki.
Minun sukupolveni nosti isänmaallisuuden rinnalle vahvasti kansainvälisen solidaarisuuden. Me olimme ennen muuta maailman kansalaisia. Isänmaallisuutemme oli siinä, että yritimme parantaa maailmaa, tehdä siitä kaikille ihmisille hyvän paikan olla ja elää.

Luin juuri Hannu Rautkallion toimittaman, vuonna 2013 julkaistun kirjan Tehtävä Helsingissä, Suomen johto syvähaastattelussa vuonna 1960. Kirja perustuu nuoren amerikkalaisen tutkijan Karen Ericksonin tekemiin haastatteluihin suomalaisista valtiojohtajista. CIA:n agentiksi Erickson oli hänen tietämättään merkitty koodinimellä AE/5.

Kirja alkaa presidentti Urho Kekkosen haastattelulla ja siitä näkyy varsin hyvin hänen varauksellinen suhtautumisensa haastattelijaan, mikä ilmenee pyrkimyksenä kysyä enemmän kuin vastata.
Haastattelussa käsitellään myös isänmaallisuutta ja puolueiden periaatteita. Näin Kekkonen paljastaa oman näkemyksensä, jota on hyvä pohtia myös tänään, kun liberalismi on ottanut vallan niin keskustassa kuin vasemmistossakin. Presidentti Kekkosen sanoin:

”Alkiolla oli periaatteita. Mutta kun arvioimme periaatteita, on pidettävä mielessä maailmassa tapahtunut kehitys. Asiat ovat nykyisin paljon aikaisempaa mutkikkaampia. Entiseen aikaan liberalismi oli mahdollista määritellä periaatteeksi. Mitä sillä nykyisin tarkoitetaan? Kertokaa se minulle. Kaikki riippuu siitä, kuinka periaatteita sovelletaan.
Ihmisillä voi olla periaatteita, mutta niillä ei tulisi mellastaa. En voi sietää ihmisiä, jotka huutavat ympäriinsä mitään tarkoittamattomia iskulauseita. Tein kerran opiskeluaikanani päätöksen olla koskaan käyttämättä puheissani ilmaisua ’isänmaa’. [Hän nauroi.] Sen jälkeen minun on tietysti ollut pakko luopua tästä ajatuksesta… Kysymys on keinoista, joilla periaatteita sovelletaan käytännössä.”

Tässä vanhan valtioviisaan neuvo nykyisille pullistelijoille. Isänmaasta ja isänmaallisuudesta puhutaan, kun niitä ei enää käytännössä ole.
¤
Rauhanomainen rinnakkainelo ei estänyt osallistumista asepalvelukseen 60-luvulla. (Kuva: KOA)
¤
Kun keskustelu oli siirtymäisillään vaikeimpaan kysymykseen eli Suomen ja Neuvostoliiton välisiin suhteisiin, Kekkonen ilmaisi isänmaallisuutensa alkamalla hyräillä Hämäläisten laulun säkeitä: ”On mulle Suomi suloisin…”

Haastattelija kiteytti Kekkosen luonnehdinnan näin:

”Hän tunnusti avoimesti olevansa itsekin ’poliitikko’, mikä poikkesi edellisten presidenttien osoittamasta mallista. Hän asettui kuitenkin puolustuskannalle, kun mainitsin lukuisten suomalaisten arvioivan nykyistä politiikkaa yhä huonommassa valossa. Häntä näytti koskettavan nykyistä Suomen poliittista ilmapiiriä koskeva luonnehdintani, kun sanoin siitä puuttuvan periaatteita ja ihanteita. Hänen mukaansa poliittisten periaatteiden todellinen testi on vasta sitten kun niitä sovelletaan käytännössä.”

Tässä olisi nykypoliitikoillakin vielä paljon oppimista.

¤

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti