lauantai 23. marraskuuta 2013

Samaan aikaan toisaalla

 
 Kuva: Kaija Olin-Arvola: Hyvä Jumala! Minut on suljettu sisään.

Autoritaarisissa järjestelmissä valta perustuu joukkojen hallintaan. Yksilöllä ei ole arvoa. Pahimmat heistä torjutaan ja häivytetään kokonaan. Tämä voi tapahtua tappamalla, mutta myös hienovaraisemmin. Jätetään ihminen huomiotta ja huomaamatta. Yksilöstä tehdään persona non grata.
Historiasta on tuttua, että ihminen voidaan retusoida valokuvista. Hänet voidaan siirtää sivuun. Hänet voidaan unohtaa ja jättää yksin.
Autoritaarisessa yhteiskunnassa ei ole tärkeää, mitä sanoo, vaan KUKA sanoo. Sanojan sanojen painoarvo on suoraan verrannollinen hänen valta-asemaansa tai ainakin hänen julkisuusarvoonsa. Epäsuosioon leimattu yksilö jätetään omaan arvoonsa.
Suomessa julkisuuden henkilöiden piiri on pieni, koska tätä maata hallitsee puoluediktatuuri ja raha-aateli. Heidän toimintansa perustuu periaatteelle mulle ja mun kaverille. Muut olkoot ilman. Kärvistelkööt miten taitavat. Ja pahempaa on tulossa. Suomalaisia uhkaillaan nyt miljardileikkauksilla, joista ei haluta antaa ihmisille edes mitään tietoa. Sisäpiireissä vain kuhistaan.
Samaan aikaan maan julkisuudessa seuraa skandaali toistaan. Ihmisten huomio halutaan kiinnittää ihan muihin asioihin.

Mitenkään puuttumatta Sini Saarelan toimintaan (Lukija kehoitti lisäämään tähän, että hän on greenpeace-aktivisti, koska kohta kukaan ei enää muista, kuka hän on.) ja Saarelan ansioihin, voisi myös ajatella, että samaan aikaan, kun hänen järjestämänsä spektaakkeli pysyy otsikoissa, toisaalla tehdään vallan muuta. Toisaalla esimerkiksi 17 000 ihmistä päivässä kuolee nälkään. Öljynporaushankkeet etenevät ja sademetsät häviävät puupetojen tieltä. Ketä kiinnostaa?
Samaan aikaan, kun ilmastokokoukseen lentää 10 000 ihmistä laahuksineen, päästöt sen kuin lisääntyvät. Ja sodissa tapetaan viattomia ihmisiä.
Julkisuudessa on sen huono puoli, että sitä kestää vain hetken eikä se kaikkia tavoita. Itseäni huvitti eilen Hjallis Harkimon haastateltavana ollut herra, jota en tuntenut, mutta jonka elämäntarinan tekijät kai kuvittelivat jokaisen tuntevan läpikotaisin. Toissailtana putouksesta tutut näyttelijät arvuuttelivat penistuppeia kahdelle julkkikselle, joista minulla ei ollut hajuakaan.
Monesti näitä kuvioita miettiessä tulee mieleen vanha tarina, jonka opetuksen sisäistin jo vuosia sitten: Nainen kiertää kivistä paatta. Kiertää ja kiertää. Etsii ovea ja etsii ikkunaa. Turhaan. Hyvä Jumala, minut on suljettu sisään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti