"Olkinukella" tarkoitetaan keinotekoisesti rakennettua pelotetta.
UUDEN SUOMEN blogistaniassa on käyty vilkasta keskustelua päätoimittaja Markku Huuskon kirjoituksesta ”Suomalaisia yritetään harhauttaa – tämänkin palvelun kautta”.
Yhtäältä Huusko kiittelee tohtori Saara Jantusta ansiokkaasta kirjasta ja toisaalta arvioi, että näitä tohtorin mainitsemia ”rakkikoiria” ei paljon ole.
”Arvioni mukaan aktiivisia
keskustelunpilaajia ja todellisuutta intohimoisesti taivuttavia
propagandisteja lienee maassamme joitain satoja. Suomalaisista tämä
tarkoittaa ehkä promillen kymmenesosaa.”
Todellisen huolensa Huusko kertoo lopuksi:
”Siitä olen kuitenkin hämmästynyt, että
Suomesta löytyy yksittäisiä jopa eduskunnassa, yliopistoissa ja muissa
fiksuissa paikoissa työskennelleitä henkilöitä, joille verkon
disinformaatiosivustot edustavat jollain tavalla noteerattavaa
mediavoimaa. Samoilta tahoilta olen tosin kuullut Venäjän myymää tarinaa
keskimääräistä enemmän ymmärtäviä ja Euroopan unionia halveksuvia
puheita.”
Näin mustavalkoinen ja yksinapainen on siis Uuden Suomen linja. Huusko ei ilmeisesti käsitä, että yhteiskunta, joka on voimakkaasti jakautunut toisilleen vastakkaisiin luokkiin — sekä köyhiin ja rikkaisiin että syrjäytettyihin ja eliittiin — ei voi olla synnyttämättä erilaisia intressiryhmiä. Demokratiassa näille kaikille on annettava tila ja oikeus puolustaa omia etujaan. Niin kuin Warren Buffett, maailman rikkain mies, sanoi, ”käynnissä on luokkasota ja me olemme voitolla”.
Vallitseva järjestelmä, tuhokapitalismi, joka voiton maksimoinnissaan tuottaa paljon kurjuutta, kärsimystä ja suoranaista nälkää (maailmassa kuolee 17 000 ihmistä joka päivä nälkään), ei voi olla hyvä kaikille. Kuilu rikkaiden ja köyhien välillä kasvaa myös Suomessa. Maailmassa, jossa soditaan, tuhotaan ja tapetaan, ei minusta vallitse kovinkaan kehuttava ilmapiiri, jolla ihminen voisi ylpeillä. En minä ainakaan. Täyttä barbariaahan tämä on. Ei sivistyksestä tietoakaan.
Tällainen kuva maailmasta ei mahdu Uuteen Suomeen. Huusko sanoo kuitenkin luottavansa nuoriin, jotka nauravat tämän suuntaiselle vaikuttamiselle.
Minä puolestani en ole yhtä toiveikas. Minusta nuorille pitäisi paljon enemmän opettaa medialukutaitoa, koska tutkimuksen mukaan monilla koulunsa päättäneillä on vaikeuksia jopa lukemisessa ja kirjoittamisessa.
Huuskon tietoteoreettisen käsitykseen ei mahdu tosiasia, että jos vastaanottajan oma kokemus ei vahvista annettua tietoa, niin kiville menee. Tätä taustaa vasten on mahdotonta vaatia kaikkia uskomaan vain yhtä totuutta, vaikka valtaapitävät mielellään asian tahtoisivatkin näin olevan. Eivät hallitsijat turhaan hanki haltuunsa maailman kaikkia tiedotusvälineitä.
Olen pyytänyt Huuskoa vielä mainitsemaan ja nimeämään joitakin valhesivustoja ja ns. oppineita, jotka niihin uskovat. Se kun tekisi hänen omasta ”argumentoinnistaan” paljon uskottavampaa. Toistaiseksi vastausta ei ole tullut.
P.S. Markku Huuskon vastaus oli, että hän puhuu mieluummin nimettömistä:
Katson paremmaksi puhua ilman nimiä. Kysymykseeni ovatko huhut, juorut ja vihjailut sinusta hyvää journalismia?, hän ei vastannut.