lauantai 23. tammikuuta 2016

Kun mikään ei riitä

Kultaa, joka kuuluu kaikille. Kuva: Kaija Olin-Arvola
Kun mikään ei riitä, tukehtuu omaan ahneuteensa.

Jälkipörssissä puhuvat päät pähkäilivät eilen, mikä on, kun suksi ei luista. He myös halkoivat hiusta siitä, onko Suomi nyt investointi- vai kulutusvetoinen maan. Parhaillaan ei tunnu olevan kumpaakaan. Kauppa ei käy, koska ihmisillä ei ole tarpeeksi rahaa, eikä investointeihin liittyviä riskejä samasta syystä haluta ottaa: Ei täällä mikään kannata.

Yksi ongelmista on, että poliitikot tekevät bisnestä. He yllyttävät kaikki ryhtymään yrittäjiksi, jos ei muuten niin 700 euron starttirahalla/kk, vaikka jokainen ymmärtää, ettei sillä rahalla tehdä muuta kuin siivotaan työttömyystilastoja. Velkarahalla yrittäminen on suuri riski, jonka seurauksena moni yrittäjä on joutunut löysään hirteen.

Kulutuskyvyn parantamiseksi on ehdotettu tulojen lisäämistä, mutta todellisuus on toinen. Sosiaalitukia ei koroteta eikä palkkoja nosteta, vaikka todellisiakin tarpeita vähävaraisilla olisi. Tonnin lisäys pienituloisimpien kukkaroihin panisi kauppojen ovet paukkumaan. Pahuusko estää? Eikö tämä olisi täysin mahdollista, kun pankkien kerrotaan luovan rahaa tyhjästä. Setelikone vain käyntiin ja pankin seinään rulla, josta seteleitä voisi käydä repimässä kuin vessassa vessapaperia.

Miksi ei? Siksi, että raha on aina tiivistettyä hikeä. Kaikki uusi arvo luodaan työllä. Kulta ja timantit maan syvyyksissä ovat arvottomia niin kauan kuin niihin ei ole kukaan koskenut. Tosipaikan tullen todellista arvoa on vain omaisuudella ja reaalivakuuksilla. Ilman niitä et pankista velkaa saa. Nyt jo tulevienkin sukupolvien työ on sidottu velkojen maksuun.

Pääomat ovat kasaantuneet tappiin. Viime päivien uutisissa on kerrottu kansainvälisen avustusjärjestön Oxfamin raportista, jonka mukaan maailman 62 rikkainta miljardööriä omistaa jo yhtä paljon kuin 3,69 miljardia köyhintä yhteensä. Pääomien kasaantumisen vauhti on edelleen kiihtynyt, niin että jo tänä vuonna yksi prosentti omistaa maailmasta yhtä paljon kuin loput yhteensä.


PÄÄOMAN OMISTAJIEN
tärkein tavoite on tietysti pääomien kasvattaminen, mikä on tapahtunut työtä tekevien työn tulosten riistämisellä, suoranaisella ryöstämisellä, perimisellä sekä varkaudella, jota kutsutaan verosuunnitteluksi. Kapitalistien pääoma on realisoitunut vuosisatojen saatossa voittoina, korkoina ja vuokrina.

Pääomien kasaantuminen on kapitalismin laki, jota kukaan ei ole kyennyt kiistämään. Hedelmistään puu tunnetaan. Nyt kun kaikki omaisuus on kasaantunut pienelle joukolle superrikkaita, niin miksi pitäisi enää investoida? Siihen sisältyy aina riski. Huvikseen voi tietysti pelata niin kuin maailman rikkain mies Warren Buffett, joka istuu vuorokaudet ympäriinsä kultaisessa rullatuolissa ammattipelaajansa vieressä ja nauttii pelin tuomasta jännityksestä. Hän on myös sanonut: ”Käynnissä on luokkasota ja me olemme voitolla.”

Miksi investoida, kun kaikki omaisuus on jo hyppysissä?

Kapitalismin kehitys on saavuttanut tason, jossa nopeat voitot ovat mahdollisia vain pörssissä. Talous ei toimi, koska ihmisiltä puuttuu kyky kuluttaa, mikä ei tarkoita, ettei todellisia tarpeita olisi paljon. Joka viides ihminen menee maapallolla nälkäisenä nukkumaan, ja joka päivä 17 000 ihmistä kuolee suoranaiseen nälkään ja puutteeseen.

Pääoman omistajat makuuttavat mieluummin rahojaan veroparatiiseissa kuin laittavat niitä investointeihin, josta seuraisi taloudellista hyvinvointia. Se on näille ahneille kuitenkin liian suuri riski. Mieluummin maassa kuin jumalattoman suussa, sanoi vanha kansa. Tutkimusten mukaan maailman rikkaiden pahin pelko on, että heidän jälkeläisensä tuhlaavat heidän omaisuutensa.


SELVÄÄKIN SELVEMPÄÄ
on, että näin ei voi jatkua. Kansainvaellukset ovat jo alkaneet. Ihmisten tietoisuus maailman epäoikeudenmukaisuudesta kasvaa joka päivä. Omaisuuksien uudelleen jakamista vaaditaan entistä kovemmalla äänellä. Enää kauaa ei valtamedian asettama tavoite rikkaudesta kaiken onnen ylimpänä saavutuksena toimi.

Kirkot maallistuvat. Niistä ei ole maallistuneiden jäsentensä moraalin vartijoiksi. Edessä on aika, jolloin on pakko ruveta järjestämään uudelleen ihmisten elämää oikeudenmukaisella tavalla. Tätä vaatii luonto ja ympäristökin.

Tai sitten edessä on hirvittävä sota: kaikkien sota kaikkia vastaan.
Luettavaa
Oxfam varoittelee Sveitsissä kokoontuvaa eliittiä
Davosin kokouksessa ennätysmäärä suomalaisia
NASA:n tuore tutkimus ennustaa romahduksen — kyse vain vuosikymmenistä
62 rikkainta omistaa yhtä paljon kuin puolet maailman väestöstä

Kaija Olin-Arvola on runoilija ja eläkkeellä oleva toimittaja. Hän on Journalistiliiton jäsen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti