keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Aikooko Paavo Arhinmäki boikotoida jalkapallon MM-kisoja? Entä muut?
"Jalkapallon MM-kisat tuhosivat yhteisöni", lukee Morro do Metrôn slummin seinässä olevassa graffitissa.

Vasemmistolaisena ihmisenä minua kiinnostaa, aikooko entinen kulttuuri- ja urheiluministeri, vasemmistojohtaja ja tunnettu jalkapallofani Paavo Arhinmäki boikotoida Brasiliassa järjestettäviä jalkapallon MM-kisoja. Syytä olisi kaikilla muillakin, jotka vouhkasivat Shotsin olympialaisten ja Valko-Venäjän jääkiekkokisojen boikotista.

Brasiliassa työtätekevät ihmiset uhkaavat kisoja laajasti lakoilla ja mielenosoituksilla.  ”Brasilia on käyttänyt kisajärjestelyihin noin 8 miljardia euroa (11 miljardia dollaria). Hallituksen törsäilyyn tuskastuneet ihmiset katsovat, että raha olisi pitänyt käyttää tärkeämpiin kohteisiin kuten liikenteeseen, koulutukseen, terveydenhuoltoon ja asumiseen”, kertoo Yle.

Parhaillaan Brasiliassa siivotaan slummeja pois pilaamasta kaupungin ulkoista ilmettä. Luoteja ei ole siivouksessa säästelty. Ihmisiä ammutaan kuin karjaa.

Jalkapallon MM-kisojen pelätään myös lisäävän lapsiprostituutiota. Maan lapsiprostituutiosta ei ole tarkkoja lukuja, mutta hallituksen auttavaan puhelimeen tuli viime vuonna soittoja 124 000. Niistä suuri osa Natalista, joka on yksi kisojen isäntäkaupungeista.

- Iso tapahtuma lisää riskitekijöitä lapsille. Turistien määrä kasvaa, kuten alkoholin kulutuskin. Lisäksi lapset ovat tuohon aikaan lomalla koulusta, sanoo Tatiana Akabane Childhood-järjestöstä

”Aikuisten prostituutio on Brasiliassa sallittua. Maan hallitus on kuitenkin kisojen alla pyrkinyt viestimään maailmalle, ettei se katso hyvällä seksiturismia. Saksalainen Adidas esimerkiksi poisti helmikuussa myynnistä paitoja, jotka Brasilian mukaan yhdistivät maan ja kisat seksiturismiin”, tietää mtv-uutiset.

Ääretön köyhyys, raaka väkivalta ja tunnoton ihmiskauppa eikö siinä olisi riittävästi syitä jalkapallon MM-kisojen boikotointiin. Vai mitä, Timo Soini. Toki muutkin saavat vastata.


P.S. Kaikkiaan kisoihin odotetaan 600 000 kävijää. Kuinka suuri mahtanee olla näiden hiilijalanjälki?
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti