tiistai 7. tammikuuta 2014

Tavoitteena orjuus

Eilen Yle esitti kokoomuksen kansanedustaja Eero Lehden omistamalta Taloustutkimukselta tilaamansa ”tutkimuksen”, jonka mukaan sosiaaliturva passivoi ja yhteiskunta holhoaa liikaa.
Ja paskat, sanon minä. Missähän herraklubilla tämä tutkimus on tehty!? No sielläpä siellä. Kyselyyn oli varmuuden vuoksi otettu mukaan myös poliitikkoja. Esimerkiksi vihreiden Heidi Hautala oli tätä mieltä: ” Entinen ministeri Heidi Hautala (vihr.) tiivistää asian näin Yle Uutisten haastattelussa. Hautalan lisäksi 56 prosenttia suomalaisista uskoo siihen, että suomalainen sosiaaliturva ei pelkästään auta ihmisiä yli vaikeiden aikojen, vaan jättää heidät kiertämään kehää omassa elämässään.”
Ainakin kaikki minun tuntemani ihmiset murehtivat sosiaaliturvan murentamista ja sitä, että koko yhteiskunta ollaan hävittämässä. Osa porukasta jää kuin nalli kalliolle. Jo pelkästään kysymyksen asettelu ja päätös tehdä asiasta tutkimus juuri nyt, kertoo kenen asialla Yle on.
Tekisivät kunnon uutisia, joissa kerrotaan maailman tapahtumista ja jättäisivät propagandan, tekstimainonnan, manipulaation ja kaikenlaisten terapiauutisten kertomisen vähemmälle.
Ministeri Paula Risikko kiirehti tietysti hyväksymään tutkimustuloksen jo ennen sen valmistumista: ”Hallitus päätti syksyllä rakenneuudistuspaketin yhteydessä käynnistää osallistavan sosiaaliturvan ohjelman. Työryhmän on tarkoitus pohtia kevään aikana, mitä pitäisi tehdä, jotteivät ihmiset passivoituisi. Risikon mukaan tarkoitus on puuttua ainakin siihen, että ihmisiä osallistettaisiin ja aktivoitaisiin nykyistä aiemmin ja nykyistä enemmän. Hänen mielestään asia on monella tasolla tärkeä.”
Yhteiskunnan todelliset vapaamatkustajat ovat kuitenkin aivan toisaalla: ”Jos haluamme ymmärtää, keitä ovat yhteiskuntamme todelliset vapaamatkustajat, palatkaamme hetkeksi mammutin ääreen. Olemme laji, jonka mieli ja moraali on kehittynyt pienissä yhteisöissä. Me elimme yhdessä, metsästimme ryhmissä, ja jaoimme saaliin tasan. Jos joku sai saalistettua jotakin ylimääräistä, paras paikka sijoittaa se oli kaverin vatsalaukku. Antropologi Christopher Boehmin mukaan näissä oloissa vapaamatkustajat olivat niitä, jotka koettivat nousta toisten yläpuolelle saadakseen enemmän kuin muut.” Lisää aiheesta täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti