sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Jutta Urpilainen ja marssijärjestys

Valtiovarainministeri ja Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen jatkoi kasvottomat -markkinavoimat -myytin vahvistamista lauantaina puhuessaan nuorille demarivaikuttajille Työväen Akatemian tilaisuudessa Kauniaisissa (sic!).

Urpilaisen mukaan euroryhmän keskustelut alkavat usein siitä, miten markkinat reagoivat.

”Tämä saa minut tuntemaan, että onko meillä oikeasti olemassa sellainen näkymätön käsi, joka tosiasiassa kuitenkin vaikutta hyvin paljon yhteiskunnallisiin päätöksiin ja käyttää merkittävää valtaa”, kyseli Urpilainen.

Että kehtaa. Hän tietää aivan yhtä hyvin kuin minäkin, että prosentti maailman ihmisistä omistaa lähes kaiken, mitä omistettavissa on. Kaikki nämä omistajat ovat ihmisiä karvoineen ja nahkoineen. Kaikilla näillä ihmisillä on kasvot ja nimi. Paljon tuntemattomampiakin roistoja on kyetty jäljittämään, ottamaan kiinni ja panemaan häkkiin.

Kysymys onkin vain halusta ja uskalluksesta. Kuka uskaltaa näiden varpaille astua.

Toinen seikka on, että päättäjät ovat niin naimisissa tämän taloudellisen vallan kanssa, että hyvin voi sanoa, ettei ruokkivaa kättä kannata purra.

Taloudellinen valta on ja pysyy, niin kauan kuin löytyy voima, joka kykenee sen kumoamaan.

Markkinavoimia ei pidä sekoittaa omistajiin, vaikka kauppaa käytäisiin valon nopeudella. Markkinat toteuttavat omistajien tahtoa. Markkinat maksimoivat voittoja omistajien taskuun. Omistajilla on taloudellinen valta, joka on kaiken vallan perusta. Vaikka markkinavoimat vaikuttaisivatkin marssin tahtiin, niin omistajat valitsevat orkesterin ja marssin.

Lisää aiheesta täällä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti