maanantai 3. maaliskuuta 2014

Hallituksen woodoo-politiikka: vääriä johtopäätöksiä, vääriä päätöksiä

Kuva: Kaija Olin-Arvola: Voodoo
 
Miten on mahdollista, että jopa vasemmistopuolueet ja ammattiyhdistysliike harhaantuvat noituuteen ja taikuuteen, vaikka heidän käytössään olisi ollut myös todellisuuteen perustuva taloustiede. Linja tuntuu olevan sama kuin muussakin suurissa linjoissa. Tieteen aseman on vallannut täydellinen tietämättömyys, noituus, rappio ja oman edun tavoittelu.
Taloudessa tämä näkyy siinä, että rikkaiden ja erityisesti yritysten verotusta on kaiken aikaa kevennetty ja siirrytty entistä enemmän tasaveron suuntaan siinä uskossa, että tämä jouduttaisi talouskasvua. Asiantuntijoiden varoitukset ovat kaikuneet kuuroille korville. Nykyisen pääministerin mielestä tämä on ollut vain fantastista.
Helsingin yliopiston tutkija Lauri Holappa sanoo, että tehdyt uudistukset eivät edes auta hallituksen harjoittamaa politiikkaa eivätkä vastaa puolueiden tavoitteita. Tietysti pääomatulojen saajat nauttivat alhaisesta verotuksesta.
Erityisesti rikkaiden ja osin myös palkansaajien verotuksen alentamisessa ovat kunnostautuneet 20 vuoden aikana Esko Ahon, Paavo Lipposen, Matti Vanhasen ja Jyrki Kataisen hallitukset. Ja lisää on tulossa.
Samaan aikaan on kavennettu julkista sektoria ja luovuttu täystyöllisyyden tavoitteesta. Ja lisää on tulossa.
Vaatimattomat palkankorotukset ja työurien pidentäminen ovat olleet tärkeimmät hallitusten tavoitteista. Ja lisää on tulossa.
Kyse on ollut koko ajan pitkäjännitteisestä hitaasta politiikasta. Ja lisää samansuuntaisia toimia on tulossa kevään kehysriihessä ihan piittaamatta siitä, että kestävyysvaje entisestään kasvaa ja ihmisten ostovoima heikkenee. Kyse on koko ajan yhteiskuntien sopeuttamisesta sijoittajalähtöiseen globaalikapitalismiin. Ihmisille asiat esitellään nopeita ratkaisuja vaativina pakkoina.
Koko EU-alueella harjoitettu kuritalous ja leikkauspolitiikka sopivat huonosti yhteen pohjoismaisen hyvinvointimallin kanssa.
Tarjoustalouden teoria uskoo, että kun työvoiman tarjonta kasvaa ja sen hinta alenee, se johtaisi talouskasvuun. Näin ei ole tapahtunut. Tätä käsitystä voimakkaimmin Suomessa ovat edustaneet pankkiiri Björn Wahlroos ja tarjoustalibaniksi itseään nimittävä Juha Vartiainen.
Mihin tämä noituuteen perustuva ja pelkästään pääomia ja suurta rahaa palveleva talouspolitiikka on johtanut? Se on johtanut rikkaiden rikastumiseen ja köyhien köyhtymiseen.
Credit Suisse pankin tekemän arvion mukaan 10% maailman rikkaista omistaa 86% kaikesta varallisuudesta. 85 rikkainta perhettä omistaa puolet kaikesta varallisuudesta eli saman kuin puolet maapallon köyhimmistä eli 35 miljardia ihmistä.
Näin ei voi jatkua!

(Lähteenä jutussa on käytetty eilen (3.3.) esitettyä MOT-ohjelmaa: Voodootalous otti vallan. Ohjelman kokonaisuudessaan voi katsoa täältä.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti