lauantai 26. huhtikuuta 2014

Suojelkaa edes lapsia

Kuva: Kaija Olin-Arvola: Hyytävää

Yle otsikoi uutisen (25.4.): Raportti: Valtaosa suomalaislapsista voi hyvin, mutta ongelmat kasautuvat harvoille.
Heti ingressissä kuitenkin todetaan, että joka viides tytöistä kokee masennusta ja alle 18-vuotiaisen, varsinkin poikien, kuolemansyynä itsemurha on OECD-maiden yleisimpiä.
Ja varsinaisessa jutussa kerrotaan, että noin kymmenesosalla alaikäisistä ongelmat kärjistyvät ja kasaantuvat.
Kymmenesosalla. Eikö se ole todella paljon. Kuvitelkaa eteenne kymmenen nuorta ja ajatelkaa, että yksi heistä elää kurjuudessa.
Eroavan lapsiasiamiehen Maria Kaisa Aulan mukaan nyt tarvitaan rohkeita uudistuksia ja kehittyviä palveluja. Hän sanoo, ettei yksin sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus riitä lasten ja nuorten eriarvoisuuden lisääntymisen ehkäisyyn.
Soitin muutama viikko sitten Maria Kaisa Aulalle, joka totesi, että lastensuojelun taso tässä maassa on todella heikko. Lastensuojelijat vain keräävät lastensuojeluilmoituksia ilman, että korjausliikkeitä tapahtuu. Tästä syystä lapsiasiamiehelle tulee koko ajan kasvavassa määrin valituksia, jotka ruuhkautuvat lapsiasiamiehen toimistoon.
Jotain pitäisi tehdä.
Paljon puhutaan viranomaisten, lasten, vanhempien ja isovanhempien välisestä yhteistyöstä, mutta käytäntö on toinen. Kriisin syntyessä isovanhemmat ovat kokonaan ilman oikeuksia ja huoltajuusoikeutta ilman jääneeltä puolisolta viedään jopa isyys tai äitiys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti