keskiviikko 24. elokuuta 2016

Sivistyksen noitavainot
















Kuva: Kaija Olin-Arvola


Norjassa Vuoreijassa (Vardø) Finnmarkin läänissä on koskettava muistomerkki paikalla, jossa aikoinaan teloitettiin ja poltettiin noitia. Muistomerkki on vaikuttava. Kapean, hämärän käytävän varrella on taulu jokaiselle 92 tapetulle ihmiselle. Niissä kerrotaan hänen nimensä, noituutensa laatu ja tuomio. Käytävässä on himmeitä valoja ja pienet ikkunat, joista päivänvalo häivähtää, näkyy vilahdus ympäristöä: merta ja niittyä. Tuuli vinkuu ja ujeltaa. Käytävän päässä on lasinen kuutio, jonka keskellä on tuoli, jota polttaa ikuinen tuli. Seinien ovaalit peilit kertaavat tulen ja niiden vääristyneistä laseista voi jokainen tähyillä oman noituutensa lajia ja laajuutta.

Pahimmillaan noitavainot riehuivat Euroopassa 1400–1600 -luvuilla. Syyt noituuteen ovat monenkirjavat: Noita on milloin ottanut korpin hahmon tai paritellut paholaisen kanssa, milloin aiheuttanut tappavan sairauden tai karja- tai viljaonnen menetyksen, milloin taas langettanut kirouksen kokonaiselle suvulle tai aiheuttanut tulipalon. Noidat harjoittivat usein ammattiaan palkkaa vastaan, mitä pidettiin raskauttavana asianhaarana.

Myös Vuoreijassa noidiksi syytettyjä ihmisiä kidutettiin tunnustuksen saamiseksi. Käytössä oli myös noitakoe: ihminen heitettiin mereen, jos hän pysyi pinnalla, hän oli noita ja sai tuomion. Jos hukkui, jäi tuomiotta. Muistomerkin nimi Steilneset viittaa siihen, että noita sidottiin (steile) seipääseen, jossa liekki paahtoi uhria, kunnes se kaatui tuleen.

Noitavainojen on havaittu usein liittyvän levottomiin aikoihin, köyhyyteen ja kansainvaelluksiin. Pohjoismaissa noitavainoja harjoitettiin kristinuskon levittämisen yhteydessä. Samaan aikaan tapahtui omaisuuden uusjakoa, jolloin noidan omaisuus, vaikka se olisi ollut vain turskankuivausteline, siirtyi kirkolle tai kruunulle.

Uskonpuhdistukseen liittyy myös erään tunnetuimman väärinajattelijan Jan Husin roviolla polttaminen Konstanzissa Saksassa 6. heinäkuuta 1415 ja tuhkat ripoteltiin Reiniin.
Jan Hus
Jan Hus
Tshekkiläinen Hus halusi opettaa kristinuskoa kansan kielellä. Hän vastusti anekauppaa ja arvosteli kirkon tuhlailevaa rahankäyttöä ja pappien elämistä riettaudessa ja yltäkylläisyydessä. Husin suuhun on laitettu kuuluisat sanat: ”Voi pyhä yksinkertaisuus” (O sancta simplicitas), kun vanhus rovion hitaasti syttyessä kantoi siihen helpommin syttyviä risuja.

Vaikka useimmat tarinat kertovat entisten aikojen noitavainoista, ei se merkitse, etteikö niitä olisi ollut myöhemminkin. Suomessa viimeisin juttu käsiteltiin oikeudessa 1986, kun pääkaupunkiseudulla oli yritetty uhrata elävä vuohi intialaiselle Kali-jumalalle.

Mielenkiintoinen on myös syy, mistä tällaiset vainot syntyvät ja rajoittuvatko ne vain yliluonnollisen ja todellisuuden välisiin konflikteihin. Samanlaisesta massapsykoosista lienee kysymys myös poliittisissa vainoissa. Esimerkiksi Stalinin aikaan ihmiset antoivat toisiaan ilmi kostaakseen omat henkilökohtaiset kaunansa syyttämällä uhria luokkapetturuudesta tai sosialismiin pyrkivän yhteiskunnan vastaisuudesta.

Nykyajan noitavainot ovat helppoja toteuttaa myös sosiaalisessa mediassa. Virtuaalinen rovio saadaan aikaan bannaamalla ja sulkemalla väärämielinen ajattelija yhteisön ulkopuolelle. Perusteiltaan lienee kyse samanlaisesta vallankäytöstä kuin noitavainoissakin.

Erityisen vaaralliseksi asian tekee, jos aletaan yleistää kokonaisia ihmisryhmiä kaiken pahan aluksi ja juureksi. Tällaisen viitan on saanut harteilleen nykyinen islam. Siitä on tehty syntipukki kaikkeen pahaan. Riittää kun ihminen on kotoisin jostain islamilaisesta maasta, vaikka hän muutoin olisi opillisesti yhtä sivistynyt kuin kuka tahansa itseään sivistyneenä pitävä länsimaalainen, joka hyväksyy sodat, kidutuksen ja rahan kalifaatin.

Alla on linkki Michael Riveran ”Kaikki sodat ovat pankkiirien sotia” -videoon. Video käsittelee rahan mahtia ja sen synnyttämiä sotia, joiden alkuun on aina tarvittu jonkin asteista noitavainoa ja jonkin maan päämiehen saatanallistamista. Lähihistoriasta muistamme Saddam Husseinin ja Muammar Gaddafin. Parhaillaan Suomessa suhtautuminen Venäjän presidenttiin Vladimir Putininiin ja venäläisiin alkaa jo täyttää kaikki noitavainon tunnusmerkit. Syy varsinaiseen mustamaalaukseen selviää videosta.

Videossa on suomenkielinen teksti. Suosittelen. (https://www.youtube.com/watch?v=c00cE4mp7Xg)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti