tiistai 19. kesäkuuta 2018

Mielenterveyden avohoito on heitteillejättöä


  • Kuva: Kyösti Aleksanteri Iironpoika Arvola
    Kuva: Kyösti Aleksanteri Iironpoika Arvola

Nykyinen mielenterveyden ns. avohoito on jo perustaltaan yhtä kuin heitteillejättö. Jos potilas ei saavu sovittuun tapaamiseen hoitava taho ei ole velvoitettu ottamaan yhteyttä. Näin kertoi Mielenterveyden Keskusliiton lakimies Merja Karvinen.

Syitähän tulematta jättämiseen voi olla monia. Voi olla, että potilas on niin masentunut ja ahdistunut, ettei hän  kykene. Mutta voi olla niinkin raadollinen syy, että ei ole rahaa bussilippuun tai ei ole puhelinta eikä puheaikaa.

Laitospaikkojahan ei enää juuri ole. Esimerkiksi Raaseporissa on kahdeksan paikka, jossa potilasta ei pitkään pidetä. Osaston nimikin on "hauskasti" mobiiliosasto.

Merja Karvisen mukaan joillain paikkakunnilla voidaan kysellä potilaan perään, mutta ei ole mitään lakia tai asetusta, joka tähän velvoittaisi. Kaikki riippuu hoitavan tahon hyväntahtoisuudesta tai sitoutuneisuudesta.

Parhaillaan kaikki on Merja Karvisen mukaan sekaisin ja sotkussa.

Nyt uuden lain valmistelu on käynnissä ja työtä johtaa hallitusneuvos Lotta Hämeen-Anttila.

Kun tiedustelin Karviselta, voisinko ottaa yhteyttä neuvokseen, hän sanoi, että lain laatijoilla on nyt niin kiire, että parempi olla ottamatta ja keskittyä hautajaisten valmisteluun. Vastasin, että jäljistä päätellen, ei kovin kummoista kiirettä päättäjillä ja valmistelijoilla ole.

Lotta Hämeen-Anttilan tavoittaa Valtioneuvoston numerosta 029516001.
etunimi.sukunimi@smt.fi
kirjaamo@smt.fi

Jos jollain sattuu olemaan hyviä ehdotuksia uuteen lakiin, niin pistäkää kirjettä menemään.

P.S. En voi mitään sille, että mieleeni tulee, että tämä käytäntö on tämän fasistisen yhteiskunnan keino päästä eroon nk. heikommasta aineksesta. Ei  tarvitse rappareiden muurata uuneja. Määrätään vain itsemurhariskissä oleville ahdistuneille ja masentuneille, loppuun palaneille ihmisille Lyricaa. Bigfarma kiittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti