maanantai 22. heinäkuuta 2013

Maailmanloppu tulee! Oletko valmis?

Kun hän on syntynyt, toimitko vielä silloin sotaa, nälkää, köyhyyttä, kodittomuutta, planeetan tuhoutumista, pääoman orjuutusta vastaan ihmisoikeuksien ja koulutus- ja työmahdollisuuksien puolesta. Jos et, älä kutsu itseäsi elämänpuolustajaksi.
 
Uutistoimisto Interfaks kertoi, että Venäjän ortodoksisen kirkon johtaja patriarkka Kirillin mukaan ”samaa sukupuolta edustavien väliset avioliitot vievät ihmiskuntaa kohti maailmanloppua”. Москва. 21 июля. ИНТЕРФАКС - Патриарх Московский и всея Руси Кирилл видит в признании западными государствами однополых союзов предвестие конца света.
Homous herärättää kiihkeitä tunteita. Sen sijaan talous, joka on kaiken perusta, saa rauhassa tehdä rikoksia ja harjoittaa ryöväystä ilman, että kirkko korvaansa lotkauttaa.
”’Yli kaikesta on isänmaanrakkaus ja rajaton maineen himo’ Niin on sanonut Vergilius. Lisäätte joukkoon hiukan vapaamielistä individualismia ja tuloksena on demokratia, mutta periaatteellinen suhtautumisemme valtioon pysyy samana. Valtion sieluna on raha, mutta se ei teitä vähääkään kuohuta. Vai aiotteko kiistää sen? Antiikki oli kapitalistinen, koska se palvoi valtiota. Kristillinen keskiaika on selvästi tajunnut maallisen valtion olemukseen erottamattomasti kuuluvan kapitalismin. ’Rahasta on tuleva keisari’, kuuluu muuan 1000-luvulla esitetty ennustus. Haluatteko väittää, ettei se olisi kirjaimellisesti toteutunut ja ettei pahuus sen johdosta olisi päässyt elämässä rajattomasti vallalle?”
”Esimerkiksi Tuomas Akvinolainen piti kauppaa yleensä, pelkkää kauppatointa, ostamista ja myymistä voiton saamiseksi, ilman että hyödykkeitä jalostettiin ja parannettiin, häpeällisenä ammattina.”  Samoin koronkiskonta. On väärin lainata korolla, sanotaan Koraanissa.
”Arvosta ja arvottomuudesta (…) riittäisi kyllä puhumista. Tällä erää tuottaisi minulle suurta tyydytystä, jos esittämäni näkökohdat antaisivat teille aihetta pitää vapautta vakavana ongelmana eikä pelkkänä kauniina eleenä. Toteatte, että kristillinen talousmoraali kauneudestaan ja inhimillisyydestään huolimatta orjuuttaa tietyt ihmisluokat. Vapauden asia, olipa se miten siveellisesti korkeatasoinen tahansa, lankeaa ajallisesti yhteen talousmoraalin äärimmäisen moraalisen rappion, nykyajan kauppias- ja keinottelijamaailman kaikkien kauheuksien, rahan ja liikeasioiden saatanallisen herruuden kanssa.” Näin kirjoittaa Thomas Mann Taikavuoressa.
Vapaus ja sivistys, mitä ne ovat? Tämän ajan vapaus sallii sodat ja kärsimyksen miljoonille ihmiskunnan minimaalisen vähemmistön nauttiessa ennennäkemättömistä rikkauksista ja etuoikeuksista. Mutta tälle asialle kirkot ja kristityt eivät ajatuksiaan uhraa. Tärkeintä on pitää ihmiskunnan suuri enemmistö ikuisessa synnintunnossa ja maailmanlopun pelossa.
(Lähde: Thomas Mann, Taikavuori, Suom. Kai Kaila, WSOY1990)
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti