tiistai 9. heinäkuuta 2013

Räkäpässit

Kuva: Kaija Olin-Arvola: Särkynyt sydän ja sipuli

EU on laittanut miljoonia toistensa perään ihmiskaupan kitkemiseen ja miljoona toisensa perään on mennyt poliisien ja ihmiskaupasta huolehtivien virkamiesten taskuihin. Näin ainakin Moldovassa, joka on eräs tärkeimmistä maista, mistä tyttöjä tuodaan markkinoille. Muita varstoja ovat Ukraina, Romania, Bulgaria ja entiset Itä-Euroopan maat yleensä.
Tärkeimpiä tuontisatamia ovat Kreikka ja Turkki, vallankin Istanbul. Vaikka islam kieltää esiaviolliset suhteet, prostituutiolle on jatkuva, runsas kysyntä. Asiakaskunta koostuu katukauppiaista parlamentaarikkoihin.
Tytöt ovat ihmiskaupan uhreja ja heidät on osittain rekrytoitu valheella tai suoraan pakottaen. Asia on hyvin tiedossa, mutta ilmeisesti teot puuttuvat.
Tyttöjen kohtalo on kauhea. Heidän pakotienään toimivat usein vain huumeet tai kuolema. Jos tyttö tulee, raskaaksi hänen lapsensa katoaa tai se lähetetään kotimaahan isovanhemmille, jos sellaisia on.
Kun miehet saavat kyllikseen samoista tytöistä, nämä saatetaan lähettää takaisin omaan maahansa ja tuoda uudet tuoreet tilalle, jotta kauppa kävisi.
Nämä tiedot perustuvat dokumenttiin Naiskaupan tiet, joka esitettiin Ylen Femmalla eilen. 
Ohjelman mukaan Moldova saattaa olla ensimmäinen maa, josta väki katoaa lähes kokonaan ihmiskaupan tähden. Bulgaarialaistyttö kertoi oman maansa tilanteesta, miten siellä naiset ennen sosialismin romahtamista kävivät töissä enemmän kuin missään muualla maailmassa, mutta nyt tätä mahdollisuutta ei enää ole, kun kaikki on hävitetty.
Myös Dubai kuuluu niihin maihin, joissa prostituutio on julkista kaikkein hienoimpia hotelleja ja klubeja myöden. Maassa on suuri miesenemmistö, joten kysyntää riittää. Häpeä ei kuulu tunnearsenaaliin. Päinvastoin. Sheikki, jota ohjelmassa haastateltiin kuittasi asian sillä, että heillä vasta opiskellaan kapitalismia ja tätähän kapitalismi on, hän sanoi.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti