maanantai 9. syyskuuta 2013

Koiviston konklaavi ja laman uhrit

On hyvä, että vihdoin on otettu tarkasteluun Koiviston konklaavi, jonka seurauksena Suomen kansa pantiin polvilleen kovanmarkan politiikan, korkojen yksipuolisen noston ja valtavien omaisuusmassojen uudelleen jakamisen seurauksena. Ja uhreja tuli enemmän kuin talvisodassa. Jokaista suomalaista perhettä tämä lama ja sen ”hoito” kosketti, niin ettei ole mitään syytä ihmetellä, miksi suomalaiset ovat edelleen haluttomia yrittämään.
Elämällään voi tehdä muutakin kuin epäonnistua. Elämänsä voi viettää muuallakin kuin ikuisessa velkavankeudessa.
Tänään aamutelevisiossa vieraillut Jukka Kekkonen oli sitä mieltä, että aihe on yhtä arka tutkijoille kuin vuoden 1918 tapahtumat. Eikä syyttä.
Koiviston koolle kutsumana pidettiin 6.5.1992 kokous, johon osallistui tuomioistuinten ylintä johtoa ja korkeita virkamiehiä. Siellä luotiin yleiset säännöt ja vahvistettiin ajan henki. Etusijalle asetettiin vaikeuksissa olevien pankkien edut yksilön etuja vastaan.
Ajan henkeen kuului, että korkoja voitiin yksipuolisesti nostaa ja ihmisten omaisuudet jakaa, periaatteella: tilaisuus tekee varkaan.
Omaisuuksien ryöstämiseen kuului, ettei edes muotoseikkoja tarvinnut noudattaa. Kauppakirjan allekirjoitukseksi riitti henkisesti romahtaneen ihmisen sutaisu: Vittu Paska Aamu. Sillä siirrettiin velallisen yrityslainojen vakuutena ollut koti pakkohuutokaupan uhalla pankin johtokunnassa istuneen isännän omistukseen ilman, että virallinen kaupanvahvistaja olisi ollut paikalla.
Toivottavasti tämä kansallinen häpeä tutkitaan vihdoin perinpohjaisesti ja todelliset syylliset kansan kärsimyksiin saavat ansionsa mukaan.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti