Eilen illalla jossain tv-uutisissa kerrottiin laman Euroalueella olevan ohi. Tällaisia tiedotuksia tulee kolmen viikon välein, joten en osaa sen paikkansapitävyydestä sanoa. Mutta ei mitään uutta ole tässä.
Näin Pentti Haanpää kirjoitti 30-luvulla. Jotenkin tuntuu kovin tutulta: ”Suomen Pankin johtaja hra Ryti lausuu: ”Eurooppalaisen käsityksen mukaan on taloudellisen nousun edellytyksenä, että tuotanto on kannattavaa.” Mikä on tämä epämääräinen käsite ”kannattavaa”? On näkynyt julkisuudessakin kehaisuja, että pankki ja vientiteollisuus eivät näe mitään pulaa olevan olemassakaan. Heillä on voittorahoja kassaholvit halkeamaisillaan. Epäilemättä heidän tuotantonsa on ollut ”kannattavaa”. Mutta mitä sanonee talonpoika, jonka metsät ja maat ovat menneet ja menemäisillään, mitä työläinen joka nylkee paperipuita kympin päiväpalkoilla? Epäilemättä he iloitsevat, kun pankit ja suuret työnantajat ovat voineet toimia erinomaisilla tuloksilla!
Hra Ryti sanoi sivuuttavansa sellaiset seikat, että ”onko joillakin toimialoilla ajoittain painettu työpalkat liian alhaisiksi ja kotimaisten raaka-aineiden hinnat liian mataliksi”. Mitäpä näistä! Hän tahtoi vain vasartaa, mikä ”perustava merkitys talouselämämme virkistymiselle on ollut ja tulee olemaan sillä seikalla, että taloustoimintamme useimmilla aloilla on taas saatu kannattavaksi.
Mutta tämä ”kannattava toiminta” on tapahtunut talonpojan ja työläisen kustannuksella. He tuntevat ”talouselämämme virkistymisen” jäljet omissa nahoissaan.
”Valtiovalta ei voi sekaantua.”
Mylly käy ja kolisee ja vaatii voimanlähteekseen nälkäpalkkoja ja pakkohuutokauppoja, viljelemättömiä maatiloja ja työttömiä työläisiä, ryysyjä ja rehujauholeipää, vilua ja nälkää.
Onneksi on edes talouselämämme useilla aloilla virkistynyt kannattavaksi. pankkiholveissa makaavat miljoonat herättävät niin vahvan turvallisuuden tunteen.”
Leskelä 11.1.1934
(Pentti Haanpää, Muistiinmerkintöjä sekä muita teoksia, Otava, Keuruu 1989)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti