Ei ole montaakaan aikaa siitä, kun uutisissa ihmeteltiin, miksi Norja ja Ruotsi ovat jo täydessä työssä Barentsin merellä, mutta Suomi viivyttelee. Näin kertoi mtv-3:n uutiset 15.9.:
”Pohjois-Norjassa hämmästellään suomalaisten vähäistä kiinnostusta Barentsin alueen energiabisneksen tarjoamiin liiketoimintamahdollisuuksiin.
Norjalaiset varoittavat, että suomalaiset ovat pian myöhässä. Kiinalaiset ja korealaiset ovat sen sijaan erittäin kiinnostuneita arktisen alueen investoinneista.
– Katsokaa karttaa, katsokaa mitä pohjoisessa tapahtuu. Tulevaisuus on siellä, hoputtaa Kirkkoniemen elinkeinoyhtiön toimitusjohtaja Terje Meyer suomalaisia.”
Pian tämän jälkeen kerrottiin, että Suomi ja Venäjä neuvottelevat valtiosopimuksesta, jonka avulla Suomi pääsisi mukaan toimintaan.
Ja sitten paljastuu tämä: Suomen hallitus tekee kaikkensa, jotta Suomi ei pääsisi osalliseksi pohjoisen mahdollisuuksista.
Ministerit Heidi Hautala ja Merja Kyllönen on yhdessä olleet vaikuttamassa siihen, ettei edes Suomen perusosaaminen, jäänmurtaminen tulisi mahdolliseksi näillä hyisillä vesillä. Hautala vetoaa siihen, että toiminta on riskialtista. Mikäpä ei olisi. Tosin riskien luulisi vähenevän, kun mukana on osaava toimija.
Kyllönen on ilmeisesti joutunut niin vihreiden lumoihin, että järki on asioiden hoidosta kadonnut kokonaan. Suomessa kaivataan kipeästi uusia työpaikkoja ja pohjoisessa on pulaa työntekijöistä. Valtion yhtiö voisi myös tuottaa kipeästi kaivattua varallisuutta.
Edelleen Kirkkoniemen Elinkeinoyhtiön toimitusjohtaja Terje Meyer sanoo diplomaattisesti, että suomalaisten aktiivisuus aluetta kohtaan on lisääntymässä, mutta kovin hitaasti.
– Jos on ajoissa liikkeellä voi vielä vaikuttaa asioiden kulkuun. Jos juna on jo liikkeellä, et ole mukana kehityksessä, Meyer muotoilee.
Sodankylän, Utsjoen ja Inarin kuntayhtymän kehittämispäällikkö Timo Lohi on seurannut pohjoisen investointien edistymistä pitkään. Hän harmittelee, että pohjoisen hankkeita ei koeta koko Suomen asiaksi.
– Niitä pidetään lappilaisten tai pienen kansanosan asiana. Jotakin tässä nyt pelätään, että ehdottomasti valtiovallan ja poliitikkojen pitää nyt ottaa vakavammin tämä asia, Lohi vaatii.”
Nyt se jokin on sitten paljastunut, Suomessa ympäristöhallinnon suuntaviivat vetää ylikansallinen Greenpeace.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti