lauantai 13. syyskuuta 2014

Trollaus ja medianlukutaito

Kuva: Kaija Olin-Arvola: Perskärpänen


Eilen illalla Ylen pääuutislähetykseen oli kutsuttu nuori tutkijatar todistamaan, että Pietarissa on oikein trollitehdas, josta lähetetään viestejä sosiaaliseen mediaan ihan tarkoituksella.

Mahtaa olla jokin Korvatunturin tapainen laitos.

Yle halusi varoittaa katselijoita tällaisesta toiminnasta. Eipä ollut tullut uutispäällikölle mieleen katsahtaa peiliin. Ylen uutiset ja koko ohjelmapolitiikka kun on niin täyttä trollausta kuin vain olla voi.

Uutisista ja journalismista ei voi enää edes puhua, kun tärkein tehtävä tuntuu olevan propagandan levittäminen. Ja tämä koskee koko mediaa.

Riippumattomuudesta ja objektiivisuudesta ei ole puhettakaan, kun toimittajan kysymys, jo sisältää kannanoton.

Sitä minä en kiistä, etteikö trolleja olisi. On sellaisia esiintynyt minunkin Facebookissani. Trollin tunnistaa siitä, että hän lehahtaa paikalle kuin haaskalintu, kun tulee puhe tietyistä asioista. Muulloin häntä ei näy eikä kuulu. Ja sitten alkaa jankkaaminen ja keskustelun pakottaminen raiteille, jotka eivät johda mihinkään.

Maailman mitassa trollausta hallitsee globaali media, jonka ainoa tehtävä on kapitalistisen hegemonian lujittaminen.

Tästä syystä olisi enemmän kuin tärkeää, että jo alakoulussa lapsille opetettaisiin pelkän lukemisen lisäksi myös medianlukutaitoa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti