torstai 25. huhtikuuta 2013

Ei rahaan kirjoiteta, mistä se tulee

Kuvat Kaija Olin-Arvola sarjasta: Pimeää
 
Eilen illalla Yle esitti Ulkolinjassaan dokumentin, missä kerrottiin rahanpesusta, korruptiosta ja veroparatiiseista. Kaikki tämä liittyy mafian toimintaan, mutta mukana on paljon muutakin. Suuri joukko mafian apureita työskentelee laillisissa yrityksissä.
Noin puolet maailman rahasta on peräisin hämäristä toimista, jotka syntyivät, kun uusliberalistit poistivat maailmasta sääntelyn Thatcherin ja Reaganin johdolla. Vapauden mukana vapautettiin myös rikollisuus ja järjestelmää alettiin kutsua globaaliksi taloudeksi.
Maailmalla liikkuu parhaillaan jo yhtä paljon rahaa huumekaupassa kuin ase- ja ihmiskaupassakin, eikä ole mitään syytä epäillä, ettei kyse olisi yksistä ja samoista rahoista. Huonohampaiset diilerit ovat vain uhreja.
Näitä rahamassoja kuljetetaan pankeista toisiin ja veroparatiiseista kolmansiin. Rahanpesun vahva linnake on Lontoo, josta lonkerot ulottuvat kaikkialle maailman suuriin pimeän rahan turvasatamiin. Niissä liikkuu maailman todellinen höttöraha.
Näillä matkoilla raha pestään putipuhtaaksi ja sitä eksyy suurin määrin myös poliitikkojen taskuihin. Korruptio on olennainen osa rahan puhtaanapitoa. Joten ei kannata hirveästi ihmetellä rahaa suosivaa päätöksentekoa kautta maailman.
Ohjelma: Mafia myrkyttää kauppaa, on katsottavissa Yle Areenassa neljä viikkoa. Kannattaa katsoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti