maanantai 29. huhtikuuta 2013

Sanamagia ei kuolevaa auta

Hans Holbein the Younger - The Old Woman - Danse Macabre

Tuttava makasi sairaalan käytävällä. Viereen tuotiin nainen, jolla oli sydänkohtaus. Lääkäri tuli ja kysyi: - Jos te nyt kuolette, niin haluatteko, että teidät elvytetään?
Lanko vietiin keuhkopöhössä sairaalaan yöllä. Vedettiin verhot eteen ja aamulla hän oli kuollut.
Itse uin itseni kuolleeksi Kusadasissa Turkissa, mutta minut elvytettiin. Kahden sairaalabakteerin kynsissä sydämeni oli lopettamassa toimintansa ja hoitajat lykkäämässä minua jonnekin. Onneksi paikalle tuli nuori lääkäri, joka huusi: - Häntä ei viedä mihinkään. Hänet pitää elvyttää!
Jo nyt tehdään paljon hoitamattajättämispäätöksiä. Mihin siis tarvitaan eutanasiaa? Ja mitä eutanasia on?
Omasta kokemuksestani voin sanoa, että kuolema on nopea ja kivuton. Niin kuin Arthur Schopenhauer sanoo: ”…kuolema itse on minuudelle olemassa vain sinä äkillisenä silmänräpäyksenä, jolloin tajunta häviää, aivojen toiminnan seisahtumisena.”
Edelleen Schopenhauer jatkaa: ”Ja varsinkin oikea luonnonmukainen kuolema, jonka ikä aiheuttaa, euthanasia, on huomaamattomalla tavalla tapahtuvaa vähittäistä häviämistä ja haihtumista todellisuudesta. Toinen toisensa jälkeen sammuvat vanhuudessa intohimot ja pyyteet, samalla kun herkkätuntoisuus niiden esineitä kohtaan lakkaa; mielenliikutukset eivät enää saa aihetta viritäkseen, sillä kuvausvoima käy yhä heikommaksi, sen kuvat himmeämmiksi, vaikutelmat eivät enää painu mieleen, ne menevät jäljettömästi ohi, päivät vierivät yhä nopeammin, menettävät merkityksensä, kaikki kalpenee. Korkeaikäinen vanhus hoipertelee ympärillämme tai lepää jossakin sopessa entisen olentonsa pelkkänä varjona, haamuna. Mitä on tässä kuolemalla enää hävitettävää? Eräänä päivänä hän uinahtaa viimeisen kerran ja hänen unelmansa ovat --- Niitäpä jo Hamlet kysyi kuuluisassa yksinpuhelussaan. Minä uskon: me uneksimme niitä juuri nyt.”
Tämä on siis eutanasia. Hyvä kuolema. Minusta on erittäin vaarallista, että tämän käsitteen oikeaa sisältöä yritetään nyt muuttaa. Suorastaan kammottavaa on, että samaan hengenvetoon puhutaan rahasta ja kustannuksista. Kunnollisen kivunlievityksen pitää kuulua kaikille ja elämän säilyttämisen pitää olla kirkas päämäärä.
Eutanasian asemasta pitäisikin keksiä uusi käsite, joka voisi olla esimerkiksi avustettu itsemurha, jos ihminen sitä todella haluaa.
Ainakin minä olen onnellinen, että olen jo kaksi kertaa tullut pelastetuksi elämälle. Olen elänyt jo vuosia laina-ajalla ja toivon eläväni vielä pitkään.

Hieronymus Bosch (1450-1516)

(Lähde: Arthur Schopenhauer, Kuolema ja kolematon, Suom,Eino Kaila, Karisto 1991)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti