lauantai 6. lokakuuta 2012

Pukki kaalimaan vartijana

Ilta-Sanomat kirjoittaa 6.10.2012: ”Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Jutta Urpilainen julisti keskiviikkona sodan veroparatiisiyhtiöitä vastaan.

Urpilaisen mielestä kuntien ei pitäisi uudella valtuustokaudella tehdä hankintoja yhtiöiltä, joilla on kytkentöjä veroparatiiseihin.

Puolueen omasta pesästä löytyy kuitenkin yhteys veroparatiiseihin. Sosiaalidemokraattien miehittämä osuuskunta Tradeka-yhtymä omistaa osan Suomen Lähikauppa Oy:stä, jonka pääomistaja on veroparatiiseihin liitetty IK Investment Partners -pääomasijoitusyhtiö.

Helsingin Sanomien mukaan IK Investment hallinnoi osaa rahastoistaan Jerseyn veroparatiisisaaren kautta ja omistaa yhtiön, joka auttaa perustamaan yrityksiä veroparatiiseihin.”

Samaa aihetta käsitteli Ylen Ulkolinja 4.10.

Ohjelmaa juonsi osittain kaveri, joka järjestää kaupunkikiertoajeluja teemalla Corrupt Tour. Ajon aikana turistit viedään esimerkiksi katsomaan taloa, jonka edessä paikallinen demarijohtaja, entinen terveysministeri ja Keski-Böömin kuvernööri David Rath otettiin kiinni itse teossa. Hänen salkussaan oli kavallettuja rahoja 7 miljoonaa ja hänen talostaan löytyi vielä miljoonia lisää.

Juontajan mukaan korruptio on Tshekissä niin taitavaa ja julkeaa, että se varmasti julistetaan vielä Unescon Maailmanperintökohteeksi.

Mitään ainutlaatuista se ei kuitenkaan ole, koska vastaavaa löytyy myös muista EU-maista. Eikä ainoastaan Etelä-Euroopasta, vaan kaikkialta kuten asiantuntija Marko Lönnqvistin kokoamassa ohjelmassa toteaa. EU:n erilaisiin projekteihin myönnetyt miljoonat katoavat ilman, että niistä käytettäisiin senttiäkään siihen tarkoitukseen, mihin ne on myönnetty.

Mielenkiintoinen oli ohjelman esittämä näkemys siitä, että jos ei korrputiota saada edes jotenkin aisoihin, se on uhka koko demokratialle. Ainakaan minä en täysin käsitä, miksi kohtuullisen korruption salliminen olisi demokratian edellytys. Eikä sitä näytä käsittävän blogissaan Jiri Keronenkaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti