perjantai 26. lokakuuta 2012

Urpilaisen ja Feld-Rannan leveät hartiat



Eilen osuin Ylen vaalitenttiin surffaillessani kanavilla ja siellä Jutta Urpilainen juuri kuulutti, että Raaseporista on tullut yhdistymisen jälkeen niin vahva, että siellä on tämän vuoksi palattu kunnalliseen terveydenhuoltoon. Ja katin kontit.

Tämä ei johdu kunnan vahvuudesta, vaan siitä, että yksityisen järjestämänä terveydenhuollon menot karkasivat käsistä. Samoja sänkyjä täällä on myyty edestakaisin sen, mukaan kuka palvelut hoitaa. Ja se vasta onkin kalliiksi tullut. Tietojärjestelmät terveydenhuollossa eivät toimi ja aina saa kirjoittaa nimensä uuteen paperiin, että potilastietoja saa käyttää, sen mukaan, kuka kulloinkin palveluja tuottaa.

Kirjastotoimessa tietojärjestelmät ovat kunnossa eikä mitään ongelmia ole, koska kaikki kirjastot ovat yhä edelleen kunnallisia. Auta armias, millainen sotku syntyy, jos nekin yksityistetään.

Kijoitin sote-uudistuksesta jokin aika sitten Maarit Feld-Rannalle, joka on kotoisin vuonna 2007 Raaseporiin liitetystä Pohjasta. Lähetin saman kirjeen monelle muullekin kansanedustajalle, mutta ainoastaan Feld-Ranta vastasi, mistä kaunis kiitos hänelle.

Tässä kirjeeni:

Terve!
On todella raukkamaista, että panette ihmiset äänestämään kunnallisvaaleissa sokkona ilman tietoa sote-uudistuksesta. Leveämmät hartiat on kokeiltu jo Raaseporissa ja huonommaksi ovat palvelut
menneet kaiken aikaa.

terveisin Kaija Olin-Arvola

Ja Maarit Feld-Rannan vastaus:

Tervehdys Kaija,
Me halusimme ratkaisun syntyvän, mutta Kokoomus ei yksityistämisinnossaan voineet hyväksyä kirjauksia, joilla yksityistämistä olisi suitsittu. Me taas emme enää voi katsoa nykymenoa.
Kerro mitkä palvelut mielestäsi ovat Raaseporissa menneet huonommaksi ja miten, tieto on minulle tärkeä.

Ystävällisin terveisin
Maarit Feldt-Ranta

Ja tässä vastaukseni joka puhukoon puolestaan. Tämän jälkeen kirjeenvaihto loppui, ennen kuin se oli kunnolla alkanutkaan:

”No ainakin pohjan terveyskeskus oli kesällä suljettuna ja asukkaiden piti mennä ihan Tammisaareen asti. Sosiaalitoimesta ei saa apua, vaikka kuinka avuntarpeen osoittaisi. Hammaslääkäriin sain jonottaa
kaksi vuotta. Takaovasta olisi päässyt parissa viikossa. Erikoissairaanhoitoon ei saa lähetettä vaikka polvillaan rukoilisi. Sydänvaltimotukosten annetaan kehittyä halvaukseksi asti. Sillä lailla
tietysti vanhuksista päästään nopeasti eroon. Tässä tärkeimmät ja molemmat asiat kuuluvat tämän paljon puhutun soten piiriin. Seuraavaksi kai suljetaan koko Pohjan terveyskeskus.

Monet koulut toimivat lakkauttamisuhan alla jo aikoja. Tammisaaren kaupungintalosta maksetaan toista miljoonaa vuokraa vuodessa ja Pohjassa on remontoitu talo tyhjänä. Asukkaita häädetään asunnoistaan, kun kunta keskittyy vain kannattamattoman bisneksen tekemiseen. Fiskarsin häädetyille Janakkala on jo tehnyt varteenotettavan tarjouksen.

Ne leveät hartiat, joita sinäkin mainostit ennen Raaseporin syntyä, eivät ole auttaneet mitään. Ja miten se raha siitä lisääntyisi, jos velkaisia pannaan yhteen. Ei mitenkään.”


Raaseporissa kerrottiin kesällä lehtitiedoissa, että terveydenhuollon budjetti on ylitetty miljoonilla ja syynä tähän on pari erityissairaanhoidon tapausta. Kuntalainen ihmettelee kenelle annetaan miljoonahoidot, kun tavallinen pulliainen ei pääse muitta mutkitta edes hammaslääkäriin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti