tiistai 21. toukokuuta 2013

Antakaa nuorille rahaa ja turvattu toimeentulo

Kuva: Kaija Olin-Arvola: Liekki lämmittää

Poliitikot vetoavat työnantajiin nuorten työllistämiseksi. Työministeri Lauri Ihalainen vetosi viimeksi eilen. Hän kertoi hallituksen tukevan nuorten palkkaamista runsailla määrärahoilla. Entinen työministeri Anni Sinnemäki esitti hurskaan toivomuksen, että kesällä laadittavassa lisäbudjetissa pitäisi lisätä määrärahoja entisestään.
Samaan aikaan, kun näitä katteettomia lupauksia esitetään, leikataan nuorille kohdistettuja sosiaalipalveluja ja lisätään kaikenlaisia sanktioita.
Huolimatta paljon puhutusta nuorisotakuusta se ei ole toteutunut toivotulla tavalla. Nuorten työttömyys on lisääntynyt. Alle 25-vuotiaiden kohdalla nuorisotakuun lupaama koulutus- tai työpaikka on järjestynyt noin 70 prosentille ja alle 30-vuotiaille vain vähän yli 60 prosentille. Miksi säätää lakeja, joiden toteutumista ei kyetä valvomaan.
Ruotsissa nuoret mellakoivat. Koska sama nähdään Suomessa?
Ylen aamu-tv:ssä nuoriso-ohjaaja Kirsti Kallansalo sekä tutkija Mikko Salasvuo kertoivat näkemyksiään: Pahinta, mitä nuorille voidaan tehdä, ovat tyhjät puheet.  Retoriikka yhteisistä talkoista, kaikkien auttamisesta ja siitä, ettei ketään jätetä, on pahinta. Kun puheet ja teot eivät vastaa toisiaan, nuoret turhautuvat ja lakkaavat luottamasta. Näin on jo monen kohdalla tapahtunut. Suomalainen nuori ei lähde ainakaan vielä kadulle, hän jää sänkyyn, masentuu ja kostaa itselleen.
Suomalaispoliitikkojen puheet ovat osoitus siitä, miten kauaksi he ovat todellisuudesta vieraantuneet. Työpaikkoja ei luoda pelkästään rahaa jakamalla. Rahat kyllä käytetään aina johonkin, mutta toivottuja tuloksia ei vain tahdo syntyä. PK-yritykset mahdollisina työllistäjinä eivät voi harjoittaa hyväntekeväisyyttä. Niiden on huolehdittava omasta pystyssä pysymisestään.
Koska nuorisotakuu ei ole toteutunut, pitäisi ensimmäiseksi huolehtia nuorten toimeentulosta.  Tässä oikein kohdennettu kansalaistulo olisi paras ratkaisu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti