tiistai 28. toukokuuta 2013

Kansalaistulolla taivaaseen

Kuvat: Kaija Olin Arvola: Lentäjän tie niin huoleton. 
Ilmeisesti kansalaistuloa ei edes haluta, kun lukee netissä kiertävän kansalaisaloitteen asiasta. Ehdotus on kustannuksiltaan ja periaatteiltaan toteuttamiskelvoton, mikä lienee laatijoiden tarkoituskin.
Siinä vaaditaan kansalaistuloa kaikille, mikä jo sinällään tekee asian toteuttamisen mahdottomaksi. Miksi ihmeessä kansalaistulo pitäisi maksaa myös rikkaille?
Toisaalla luvataan, että se vähennetään verotuksella pois hyvätuloisilta. Naurettava ajatuskin. Rikkailla on kaikenlaiset keinot välttää verotusta verosuunnittelun, veronkierron ja veroparatiisien avulla kokonaan. Minä en usko, että rikkailta saataisiin mitään etuutta pois otettua. Heille maksetaan yhä edelleen lapsilisäkin, vaikka sen maksaminen vain köyhille säästäisi valtiolle 1100 miljoonaa euroa. Kaikkein köyhimmiltä lapsilisä sen sijaan vietiin vähin äänin jo 90-luvulla.
Ja kun kaiken lisäksi kaiken aikaa ollaan siirtymässä entistä enemmän tasaveron suuntaan, niin siinä ne verot tulevat pakolla otetuiksi niin köyhiltä kuin rikkailtakin.
Kansalaistulon määräksi on suunniteltu 650 euroa, joka korvaisi kaikki muut tuet, ettei tarvitsisi asioida monella luukulla. Kuka kuvittelee tulevansa toimeen tällä summalla?
Tällä tavoin räätälöity kansalaistulo tekee itse itsensä toteuttamiskelvottomaksi. Mutta saadaanhan ihmiset taas puuhastelemaan toivossa joutavan perään. On ihan kuin jotain olisi luvassa. Tyhjän saa pyytämättäkin.
 
Mitä ajattelevat Vasemmistoliiton puoluesihteeriehdokkaat perustulosta?
Ei tunnu viiden ehdokkaan joukossa olevan kovin suurta uskoa asiaan. Näin edhokkaat esittelevät kantojaan Kansan Uutisissa 27.5.2013.
Kauko Niemi aloittaa pohtimalla: ”Olen miettinyt asiaa matkan varrella paljon, muun muassa sitä, passivoisiko tämä perustulomalli ihmisiä kuinka pahasti.” Siinähän se jo tuli sanotuksi. Ei Jumala laiskoja elätä.
Saila Ruuthin mielestä prosessi puolueen perustulomallin luomiseksi on ollut sillä tavalla epäonnistunut, ettei asiasta käyty puolueen sisällä laajaa kenttäkeskustelua. Saila Ruuthilla on puoluesihteerigeenit, mutta hänkin aloittaisi nyt vasta keskustelun.
”Loppujenlopuksihan siinä kuitenkin puhutaan nyt sen tuen minimitason hahmottamisesta”, sanoo Marko Varajärvi. Minimitasoilla on ollut tapana hyytyä myös maksimitasoiksi ja siihen se sitten jääkin.
Irma Taavela: ”Siinä mielessä olen perustulon kannalla, että yhdistettäisiin näitä nykyisiä tukimuotoja ja samalla mahdollistettaisiin se, että ihmiset voisivat myös ansaita joitakin pieniä summia ilman että se pieni tulo häviää.”
Yhdistelemällä nykyisiä tukimuotoja ja laittamalla minimituloksi 650 euroa on selvää, että köyhät eivät tule enää millään toimeen.
Jorma Mäntylän vastaus on rehellinen ja suora: ”Tavoite on hyvä, mutta toistaiseksi esitetyt keinot ovat kyseenalaisia.”

 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti