lauantai 10. toukokuuta 2014

Haiti


Maa järisi Haitissa  12.1.2010.  Järistys vaati yli 220 000 kuolonuhria, jätti yli miljoona haitilaista kodittomaksi ja vaikutti kaiken kaikkiaan yli kolmen miljoonan elämään.

Katsoin eilen Artelta raportin maan nykytilasta. Ihmisiä asuu edelleen telttakylissä. Rikkoutuneiden talojen vielä pystyssä olevia seiniä on maalattu kirkkailla väreillä, mutta sähköä ja vettä ei edelleenkään tule.

Jollain pienellä alueella on rakennettu taloja, joiden yläkerrassa on huone, johon pitäisi ottaa asunnoton. Toisella alueella on taloja, joissa on sekä vessa että vesijohto, mutta hanoista tulee juomakelvotonta suolaista vettä.

Jokin avustusjärjestö oli jakanut yhteen kylän ihmisille lappuja, joita vastaan saa torikauppiailta ruokaa, joka muutoin pilaantuisi, koska ihmisillä ei ole rahaa ostaa ruokaa.
Sairaalat ovat edelleen täynnä ja ilman tarvikkeita.

Räätäli, joka yrittää työskennellä vaurioituneessa talossa henkensä pitimiksi, valittaa toimeentulon niukkuutta, mutta joutuu silti maksamaan veroja ja vuokraa.

Maan hallitus rakentaa mahtavia jalkapallokenttiä, joissa on ilmastoidut suihkut ja pukeutumistilat. Rakentaminen ei työllistä haitilaisia, koska urakat annetaan rikkaalle naapurille Dominikaaniseen tasavaltaan.

Jalkapallon hyödyllisyyttä ja röttelöiden maalaamista kirkuvilla väreillä perustellaan sillä, että ne vaikuttavat positiivisesti ihmisten mieliin.

Näin siis vielä neljän vuoden kuluttua katastrofista, vaikka esimerkiksi SPR kertoo heti järistyksen jälkeen käynnistäneensä historian suurimman yhdessä maassa toteutetun avustusoperaation
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti